preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Vidrića Kutina

Login
ŠKOLA ZA ŽIVOT

http://skolazazivot.hr

e-Dnevnik

Upisi u srednju školu

LOGO EKO ŠKOLE

BRONČANI STATUS

Dan sigurnijeg interneta

7.2.2017.

Centar za sigurniji Internet

www.csi.hr

Neke od filmića koje su napravili učenici pogledajte ovdje.

ENERGETSKA OBNOVA

KALENDAR ŠK. GODINE

Kalendar šk. godine 2017./2018.

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

APEL GRAĐANIMA KUTINE

OBRAĆANJE GRAĐANIMA KUTINE!

(kliknite na tekst iznad)

 

Koliko je sati?
Kalendar
« Rujan 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Metodička igra

Priručnik za djecu

Priručnik za roditelje

Facebook brošura

ARHIVA DOKUMENATA
RASPORED ZVONA

Jesen...

RED BUTTON

Školski pretinci

HRABRI TELEFON

In memoriam...

Ankica Majer

1960. -  2016.

In memoriam...

Valerija Benac

1981. - 2011.

Vrijeme

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 12. 2009.

Ukupno: 552186
Ovaj tjedan: 357
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
KUHAJMO I JEDIMO ZDRAVO!
Autor: Marija Velcl, 17. 5. 2013.

Projekt Kuhajmo i jedimo zdravo održan je u Osnovnoj školi Vladimira Vidrića Kutina 16. svibnja 2013. godine. U 11.30 sati okupila su se djeca iz vrtića Neven te učenici sedmih i osmih razreda Osnovne škole Vladimira Vidrića, Mate Lovraka i Zvonimira Franka (iz svake ustanove po šest učenika). Projekt su pripremile Helena Štimac, dipl. ing., učiteljica kemije, Andrijana Badanjak, zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića Kutina i dr. Branka Pirija, liječnica pedijatar i voditeljica savjetovališta za mlade.


Dr. Branka Pirija govorila je o usvajanju zdravog životnog stila koji se temelji na pravilnoj prehrani (tri glavna obroka i dva međuobroka dnevno, obvezan doručak), ali i tjelovježbi. Dobrobit zdravog načina života u djetinjstvu i mladosti sezat će u odraslu dob i pomoći u očuvanju kvalitete života i spriječavanju nastanka danas najučestalijih kroničnih bolesti krvožilnog sustava i šećerne bolesti tipa 2. Zbog prekomjernog unosa energije, odnosno masnoća i šećera, javlja se pretilost, a rizičnim za zdravlje smatra se i konzumiranje alkohola, pušenje te sjedilački način života. Valja paziti na unos soli, ali i aditiva u hrani kod proizvoda kao što su juhe iz vrećice, kruh i peciva, gotova jela i slatkiši. Kod pripremanja hrane treba prepoznati i izbjeći kritične higijenske točke. Istaknuta je i važnost objeda kao socijalnog događaja za obitelj i društvo.

Nakon dobivenih malih kuharica s receptima, svi prisutni preselili su se u školsku kuhinju u kojoj su organizirane radionice o vještinama pripremanja zdrave hrane. Učenici i djeca bili su podijeljeni u pet skupina. Svaka je skupina po zadanom receptu trebala prirediti planirani obrok od zdravih, raznolikih namirnica. Kad su svi navukli kapice, rukavice i stavili pregače, kuhanje je moglo započeti.

Timski rad, vrijedne ruke i savjeti voditeljica rezultirali su ukusnim jelima i slasticama te su ih prisutni i degustirali.

Tekst i fotografije:

Jelena Bartulović, prof. hrvatskoga jezika

 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju