preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Vidrića Kutina

Login
ZLATNI STATUS

 

ARHIVA DOKUMENATA
DABAR

RED BUTTON

NOVINARSKA SKUPINA VIDRA

ČLANOVI NOVINARSKE SKUPINE U ŠK. GODINI 2018./2019.

EDITA JURUŠIĆ

KARLO RAKIĆ

FRAN ROŠKO

LARA DUHOVIĆ

SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA (4.10.2018.)

ŽIVOTINJE SU VAŽNE!

Svjetski dan zaštite životinja prvi put obilježen je 4. listopada 1931. godine na Konvenciji ekologa u Firenci, kako bi se upozorilo na ugroženost životinjskih vrsta, a tijekom godina prerastao je u događaj posvećen brizi za sve životinje.

Naši učenici 6. razreda obilježili su Svjetski dan zaštite životinja dovođenjem svojih kućnih ljubimaca u školu. S ljubimcima su imali razne aktivnosti, pričali o Udruzi za zaštitu životinja FAUN te se raspravljalo o brizi o životinjama.

Edita Jurušić, 7.a

 

     

SVJETSKI DAN SADNJE DRVETA

Učenici 6. razreda 21. rujna obilježili su na satu razrednika Svjetski dan sadnje drveta.

Sadnjom drveća potiče se briga za okoliš te tako svijet postaje bolje mjesto. Ujedno novim generacijama prenosimo naslijeđe koje će se mijenjati u vremenu i stvarati različite slike za povijest.

Edita Jurušić, 7.a

   

 

 

 

 

Članovi novinarske skupine Vidra u šk. godini 2015./2016:

Novinari skupine Vidra s lijeva nadesno:

Matija Cah, Ana Bezeredi, Spomenka Bešlić, prof., Barbara Božić, Iva Rajković, Valentina Hladik, Zara Zakora, Mia Sara Čengel, Sara Kovačić, Tamara Trstenjak, Kristina Vrdoljak

        

 Naše radove, te radove prijašnjih članova novinarske skupine Vidra možete pročitati i pronaći u priloženim dokumentima!

Intervju s Jasminkom Tihi Stepanić

Našu je školu 13. listopada 2015. godine posjetila učiteljica i spisateljica Jasminka Tihi Stepanić.

Rođena je 1958. godine u Velikoj Gorici gdje je završila osnovnu školu. Gimnaziju kao i studij Jugoslavenskih jezika i književnosti, današnju Kroatistiku, završila je u Zagrebu. Nakon završenog studija zaposlila se u OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici u kojoj i danas radi.

Uz sve djelatnosti koje obavlja (vanjska je suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje, izdavala je u lokalnom listu Glasnik Turopolja, stalna je  suradnica Ljetopisa grada Velike Gorice, objavljuje radove iz nastavne prakse,  recenzentica je integriranih udžbenika za hrvatski jezik...) najpoznatija je po  romanu Imaš fejs? (Alfa, 2011.) koji je dobio nagradu Mato Lovrak za najbolji roman za djecu i mlade objavljen u 2011. godini. Na 9. međunarodnom festivalu radiodrame za djecu i mlade Prix Ex Aequo 2012. u Bratislavi, posebnom nagradom, koju dodjeljuje Međunarodna unija za dječju knjigu (IBBY), nagrađena je radioigra Imaš fejs? Hrvatskoga radija nastala prema njenom  romanu.

 U studenome 2013. objavila  je i svoj drugi roman za mlade Bacit ću ti kompjutor kroz prozor. U izdanju Alfe uskoro izlazi i njena  zbirka priča Baš kao Harry Potter.

Kako nam je bila čast upoznati osobu koja se bavi pisanjem, postavili smo joj i nekoliko pitanja.

 Koja vam je bila najdraža knjiga i pisac kada ste bili manji?

Ja sam najviše voljela Ivana Kušana i skoro sve njegove knjige!

 Koja Vam je Vaša najdraža knjiga?

Imaš fejs?

 Koliko ste dugo pisali prvu knjigu?

Za prvu knjigu trebalo mi je devet mjeseci.

 Kako ste došli do naslova knjige Bacit ću ti kompjuter kroz prozor?

Dugo sam smišljala naslov i nikako nisam mogla doći do njega. Kad sam bila gotova s knjigom, bila sam presretna, ali nisam imala naslov. Zatim sam otišla sinu Grigoru da mu kažem da sam gotova s pisanjem, ali on je bio na kompjuteru i nije me slušao. Kao i uvijek, rekla sam mu da ću mu baciti kompjuter kroz prozor. I tako sam došla do naslova!

 Zašto u knjizi Imaš fejs? pišete o internetskim nasilnicima?

Zato što su jednu moju odličnu učenicu djeca na internetu preko poruka i fotografija maltretirali i omaložavali, a  mi učitelji i njeni roditelji nismo znali za to. Počela je dobivati loše ocjene i nije htjela ići u školu. Zato me je takva situacija potaknula na pisanje takve knjige.

 Planirate li napisati jos koju knjigu?

Da, već jesam. Imam već tri knjige koje će izaći za nekoliko dana.

preskoči na navigaciju