preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Vidrića Kutina

Login
ŠKOLA ZA ŽIVOT

http://skolazazivot.hr

e-Dnevnik

Upisi u srednju školu

LOGO EKO ŠKOLE

BRONČANI STATUS

 

Dan sigurnijeg interneta

7.2.2017.

Centar za sigurniji Internet

www.csi.hr

Neke od filmića koje su napravili učenici pogledajte ovdje.

ENERGETSKA OBNOVA

KALENDAR ŠK. GODINE

Kalendar šk. godine 2018./2019.

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

APEL GRAĐANIMA KUTINE

OBRAĆANJE GRAĐANIMA KUTINE!

(kliknite na tekst iznad)

Koliko je sati?
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Metodička igra

Priručnik za djecu

Priručnik za roditelje

Facebook brošura

Tražilica
ARHIVA DOKUMENATA
DABAR

RASPORED ZVONA

Jesen...

RED BUTTON

Školski pretinci

HRABRI TELEFON

In memoriam...

Ankica Majer

1960. -  2016.

In memoriam...

Valerija Benac

1981. - 2011.

Vrijeme

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 12. 2009.

Ukupno: 561231
Ovaj tjedan: 670
EKO ŠKOLA

POSTALI SMO EKO-ŠKOLA!       

Niz godina potičemo i promičemo odgoj i obrazovanje djece za čist okoliš, a početkom školske godine 2010./2011. uključili smo se u program Međunarodne Eko-škole u Republici Hrvatskoj. Status Eko-škole stekli smo dosljednim poštivanjem zadanih smjernica i kriterija iz Programa. U prosincu 2010. godine prijavili smo se za sudjelovanje u programu Eko-škole, osnovali Eko-odbor, izradili i usvojili Plan djelovanja i aktivnosti s konkretnim ciljevima, zadatcima, nositeljima i vremenom realizacije.

Kao glavnu temu u provedbi programa Eko-škole odabrali smo VODU tj. njezinu važnost i vrijednost kao prirodnog resursa, potrebu štednje i zaštite kao „crnog zlata 21. stoljeća”.

Važnu ulogu u provedbi programa imali su svi učenici i učitelji, a posebno učeničke eko-patrole.

Posebno smo obilježili Međunarodni dan voda (22. ožujak). Nastava je bila integrirana, istraživačka, usmjerena na aktivnosti učenika koji su istraživali fizikalna i kemijska svojstva vode, potrošnju vode u školi, motive vode u književnim djelima, pjesmama i plesovima Moslavine. Proučavali su značenje vode za živa bića, povezanost s ekologijom, simboliku u religiji, vrijednost u ratu i miru, upoznavali rijeke našega zavičaja i značenje kutinskog Bajera za Grad. Posjetili su jezero Bajer i zaključili da bi se ono moglo urediti kao mjesto za odmor u prirodi, rekreaciju i sport. U sklopu projektnoga dana grupa mladih ekologa naše škole posjetila je Službu zaštite okoliša i Odjel prerade voda Petrokemije d.d. gdje su ih upoznali s procesom prerade vode i mjerama koje tvornica poduzima za zaštitu okoliša. U radionice su bili uključeni svi učenici, učitelji, stručni suradnici, lokalna zajednica koja je pružila stručnu i materijalnu potporu te tehničko i administrativno osoblje škole kao logistička podrška.

Zajedničku prezentaciju rada i rezultata popratili su tiskovni, televizijski i elektronički mediji. Učenici su u prezentaciji svoga rada i znanja koja su usvojili o vodi posebno naglasili potrebu štednje i zaštitu vode kao „crnog zlata 21. stoljeća”. Cijeli projekt objedinili smo u biltenu eko-dana koji smo tiskali i darovali kumovima, medijima i lokalnoj zajednici.

U sklopu ovoga Programa učenici su osmislili pravila ponašanja tj. eko-kodeks škole s kojim su upoznati svi učenici i djelatnici škole kako bi se ponašali u skladu s istim. Imamo i eko-himnu koju su napisali i uglazbili učenici uz pomoć učiteljice glazbene kulture.

Cilj nam je poticati i razvijati kod djece svijest o potrebi zaštite i čuvanja prirode te promicati ekologiju kao kulturu življenja u školi i izvan nje.

U sklopu projekta Eko-škole sudjelovali smo na natječaju Zdrava prehrana Udruge Lijepa naša i DM-a projektom Pokrenite se i saznajte što sve jedemo!, a cilj nam je bio upoznati što veći broj učenika sa štetnim dodatcima u hrani i poremećajima koje uzrokuju te upozoriti na problem pretilosti djece i mladih uzrokovan nezdravom hranom i lošim prehrambenim navikama.

Zelenu zastavu, kao simbol eko-škole, podigli smo na školski jarbol 5. lipnja 2011. povodom Svjetskoga dana zaštite okoliša.

Djelujemo i ponašamo se u skladu s našim sloganom:

DAJ SVE OD SEBE, PRIRODA JE DIO TEBE!

IZ MEDIJA:

 

 

preskoči na navigaciju