preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Vidrića Kutina

Login
ZLATNI STATUS

 

ARHIVA DOKUMENATA
DABAR

RED BUTTON

EKO ŠKOLA

POSTALI SMO EKO-ŠKOLA!       

Niz godina potičemo i promičemo odgoj i obrazovanje djece za čist okoliš, a početkom školske godine 2010./2011. uključili smo se u program Međunarodne Eko-škole u Republici Hrvatskoj. Status Eko-škole stekli smo dosljednim poštivanjem zadanih smjernica i kriterija iz Programa. U prosincu 2010. godine prijavili smo se za sudjelovanje u programu Eko-škole, osnovali Eko-odbor, izradili i usvojili Plan djelovanja i aktivnosti s konkretnim ciljevima, zadatcima, nositeljima i vremenom realizacije.

Kao glavnu temu u provedbi programa Eko-škole odabrali smo VODU tj. njezinu važnost i vrijednost kao prirodnog resursa, potrebu štednje i zaštite kao „crnog zlata 21. stoljeća”.

Važnu ulogu u provedbi programa imali su svi učenici i učitelji, a posebno učeničke eko-patrole.

Posebno smo obilježili Međunarodni dan voda (22. ožujak). Nastava je bila integrirana, istraživačka, usmjerena na aktivnosti učenika koji su istraživali fizikalna i kemijska svojstva vode, potrošnju vode u školi, motive vode u književnim djelima, pjesmama i plesovima Moslavine. Proučavali su značenje vode za živa bića, povezanost s ekologijom, simboliku u religiji, vrijednost u ratu i miru, upoznavali rijeke našega zavičaja i značenje kutinskog Bajera za Grad. Posjetili su jezero Bajer i zaključili da bi se ono moglo urediti kao mjesto za odmor u prirodi, rekreaciju i sport. U sklopu projektnoga dana grupa mladih ekologa naše škole posjetila je Službu zaštite okoliša i Odjel prerade voda Petrokemije d.d. gdje su ih upoznali s procesom prerade vode i mjerama koje tvornica poduzima za zaštitu okoliša. U radionice su bili uključeni svi učenici, učitelji, stručni suradnici, lokalna zajednica koja je pružila stručnu i materijalnu potporu te tehničko i administrativno osoblje škole kao logistička podrška.

Zajedničku prezentaciju rada i rezultata popratili su tiskovni, televizijski i elektronički mediji. Učenici su u prezentaciji svoga rada i znanja koja su usvojili o vodi posebno naglasili potrebu štednje i zaštitu vode kao „crnog zlata 21. stoljeća”. Cijeli projekt objedinili smo u biltenu eko-dana koji smo tiskali i darovali kumovima, medijima i lokalnoj zajednici.

U sklopu ovoga Programa učenici su osmislili pravila ponašanja tj. eko-kodeks škole s kojim su upoznati svi učenici i djelatnici škole kako bi se ponašali u skladu s istim. Imamo i eko-himnu koju su napisali i uglazbili učenici uz pomoć učiteljice glazbene kulture.

Cilj nam je poticati i razvijati kod djece svijest o potrebi zaštite i čuvanja prirode te promicati ekologiju kao kulturu življenja u školi i izvan nje.

U sklopu projekta Eko-škole sudjelovali smo na natječaju Zdrava prehrana Udruge Lijepa naša i DM-a projektom Pokrenite se i saznajte što sve jedemo!, a cilj nam je bio upoznati što veći broj učenika sa štetnim dodatcima u hrani i poremećajima koje uzrokuju te upozoriti na problem pretilosti djece i mladih uzrokovan nezdravom hranom i lošim prehrambenim navikama.

Zelenu zastavu, kao simbol eko-škole, podigli smo na školski jarbol 5. lipnja 2011. povodom Svjetskoga dana zaštite okoliša.

Djelujemo i ponašamo se u skladu s našim sloganom:

DAJ SVE OD SEBE, PRIRODA JE DIO TEBE!

IZ MEDIJA:

 

 

preskoči na navigaciju