preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Vidrića Kutina

Login
ZLATNI STATUS

 

ARHIVA DOKUMENATA
DABAR

RED BUTTON

Aktivnosti

Susret učenika područnih škola s knjižnicom

Osnovna škola Vladimira Vidrića Kutina ima dvije područne škole: PŠ Gornja Gračanica i PŠ Donja Gračanica. Učenici tih škola s knjižnicom se upoznaju tek polaskom u peti razred tj. dolaskom u matičnu školu.

Knjižničar je, stoga, odlučio posjetiti učenike tih škola i upoznati ih sa školskom knjižnicom, radom u njoj i aktivnostima. Upoznao je učenike s knjižničnim fondom, pravilnikom o radu, pravilima ponašanja te djelatnošću knjižnice. Učenicima su poklonjeni straničnici kao sjećanje na prvi susret sa školskom knjižnicom. Nadam se kako će to biti motivacija i poticaj za čitanje knjiga i razvijanje interesa prema stjecanju novih znanja i spoznaja.

 

Dani kruha

Svake godine u našoj školi obilježavaju se Dani kruha prigodnom izložbom krušnih proizvoda i ostalih plodova zemlje. Izložba je rezultat timskoga rada ravnatelja, učitelja, pedagoga, učenika i njihovih roditelja u koju se uključuje i knjižničar.

Ovu školsku godinu (2008./2009.) Dane kruha obilježili smo projektnim danom i prigodnim radionicama. Knjižničar je u suradnji s učiteljicom matematike Anitom Lovreković vodio cvjetnu radionicu na kojoj su se izrađivali košare i cvjetovi, a radovi su prezentirani na skupnoj izložbi. Učenici su bili zadovoljni radionicom, ali i cijelim projektom te su pohvaljeni od ravnatelja, učitelja i ostalih gostiju. Učenici su ovom radionicom uspjeli izraziti svoju kreativnost, maštovitost i spretnost. 

Našim košarama i cvjetovima ukrašeni su prostori učionica, zbornice, nove blagovaonice i uredi ravnatelja i pedagoga.

 

Družina u dječjem romanu

 U dogovoru s učiteljicama Dragicom Varat i Sonjom Markanović učenicima 3.b i četvrtoga razreda u Gornjoj Gračanici knjižničar je pripremio nastavni sat na temu dječjih družina u dječjim romanima.

Djeci su, naravno, bile najdraže Lovrakove družine jer su se mnogi pronašli u nestašnim, lukavim, plemenitim, ali i pakosnim dječjim likovima Lovrakovih romana. Učenici su izradili plakat na zadanu temu, a oni koji još nisu upoznali Lovrakove družine, nadam se, da će posegnuti za knjigama u školskoj knjižnici i upoznati ih.

Lovrakove družine očekuju vas s nestrpljenjem!

 

Književni susret s Pajom Kanižajom

Naša škola ugostila je književnika Paju Kanižaja kojega su upoznali učenici petih i šestih razreda. Učenici su književnika pozdravili prigodnim riječima i recitacijama njegovih pjesama. Književnik je predstavio svoju zbirku pjesama Tričave pjesme i dječji roman Zapisi odrasloga limača. Učenici su bili pažljivi i vrlo znatiželjni ispitujući književnika o njegovom životu i radu, a on im je uzvratio zanimljivim i šaljivim odgovorima koji su izazvali smijeh i oduševljenje. Atmosfera je bila ugodna i opuštena, a književnik se na kraju slikao s učenicima i podijelio knjige s potpisom.

Neka se vole đaci i škole

 Mladi knjižničari su za učenike prvih i drugih razreda povodom Dana dječje knjige pripremili dva kratka igrokaza: Neka se vole đaci i škole i U knjižnici. Knjižničari su bili sretni što su svoja glumačka umijeća mogli pokazati mlađim prijateljima koji su ih nagradili osmjesima i srdačnim pljeskom.

 

 

NAŠI KUĆNI LJUBIMCI

 

 

 

 

 

 

Suradnjom Nataše Šporčić, školske knjižničarke i učiteljice Gordane Brlek iz Područne škole u Donjoj Gračanici nastali su likovni radovi učenika trećega razreda na temu kućnih ljubimaca. Učenici su bili potaknuti pjesmama Luke Paljetka o miševima i mačkama i njihovoj međusobnoj „ljubavi”.

Radovi su izloženi na panou ispred knjižnice i mogu ih vidjeti svi učenici Škole. Koji su i kako izgledaju ljubimci naših učenika, pogledajte na slikama.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

 

MJESEČEVI STRANIČNICI

 Mjesec hrvatske knjige 2009. godine bio je posvećen astronomiji jer se navršilo 40 godina od slijetanja Apolla 11 na Mjesec. S grupom Mladih knjižničara održana je kreativna radionica izrade straničnika u obliku mjeseca na kojima su bile ispisane poruke vezane uz svemir i sunčev sustav. Straničnici su dijeljeni učenicima škole u Mjesecu knjige te učenicima prvih razreda pri prvom posjetu školskoj knjižnici.

 

 

 

 

S VIDRIĆEM U VIDRIĆU

Projektom S Vidrićem u Vidriću obilježena je stota godišnjica smrti pjesnika Vladimira Vidrića. U kulturno-umjetničkom programu recitirale su se Vidrićeve pjesme, govorilo se o njegovom kratkom životu, a sve je popraćeno glazbenim izvedbama učenika na gitari i violini. U programu je prikazana prezentacija o radu i životu Škole. Učenicima su dodijeljene i nagrade za najuspješnije pejzažne pjesme i posebna nagrada za pjesmu na kajkavskom dijalektu. Najuspješnija pejzažna pjesma je Jesen Ane-Lene Batković, učenice 5.A razreda koja je dobila zbirku pjesama Vladimira Vidrića. Drugo mjesto osvojila je Proljetna čarolija Nikoline Gotšlih, učenice 8.B razreda, a treće Pejzaž Marije Čedermas, učenice 5.B razreda. Nagrada za drugo i treće mjesto bio je časopis Drvo znanja.

 

Posebnu nagradu, Kajkavsku liriku Moslavine, osvojila je Martina Kuhta, učenica 7.B razreda za pjesmu Selo moje malo napisanu na kajkavskom dijalektu. Sve nagrađene učenice dobile su i školski list Vidru.

Nositeljica ovoga projekta bila je školska knjižničarka u suradnji s učiteljima hrvatskoga jezika, učiteljem likovne kulture i ravnateljicom škole.

Učenici su ovaj projekt oduševljeno prihvatili i sudjelovali u njemu. Hvala im na tome jer su svojim radom doprinijeli njegovoj uspješnoj realizaciji.

 

                          Autorica teksta: Nataša Šporčić, prof. i dipl. bibliotekar

 

 

 

 

VALENTINOVO

 

Mladi knjižničari, već tradicionalno, organiziraju prikupljanje ljubavnih pisama i poruka, njihovo razvrstavanje i dostavu po razredima. Ove godine oblikovali su i likovne radove na temu Valentinova koji su bili izloženi na ulazu u knjižnicu.

Svake godine učenici su vrijedni i kreativni u oblikovanju i pisanju pisama. Na adresu knjižnice pristiglo ih je mnogo. Vjerujemo da smo obradovali i raznježili mnoga zaljubljena dječja srca jer prva, iako dječja ljubav, vrjednija je od svih kasnijih.

 

 
preskoči na navigaciju