preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Vidrića Kutina

Login
ZLATNI STATUS

 

ARHIVA DOKUMENATA
DABAR

RED BUTTON

Povijest škole

Osnovna škola Vladimira Vidrića osnovana je 15. rujna 1964. godine kao Druga osnovna škola. Godinu dana kasnije, 1965. preimenovana je u Osnovnu školu „4. maj” i pod tim imenom djeluje do 1991. godine kada dobiva novo ime – Osnovna škola Vladimira Vidrića Kutina.

Kao centralna škola u središnjem dijelu Kutine imala je u svom sastavu na samom početku rada čak sedam područnih škola, 47 razrednih odjela, 55 učitelja, pedagoga, knjižničara, ravnatelja i 1716 učenika.

Škola je raspolagala sa 20 kabinetskih prostora vrhunski opremljenih za odgojno-obrazovni rad, jednim specijaliziranim kabinetom za programiranu nastavu, vrlo bogatom knjižnicom i čitaonicom, školskom ambulantom i dvije športske dvorane.

Od samog početka rada u školi je organiziran produženi boravak učenika putnika s ciljem da im se pomogne u organiziranju učenja i da ih se uključi u izvannastavne aktivnosti u školi.

Već tijekom prvog desetljeća svoga rada škola je uključena najprije u eksperimentalni, a zatim i redovni A i B program petodnevnog radnog tjedna. Zbog vrlo velikog broja učenika rad se odvijao čak u tri smjene.

            Uz redovni odgojno-obrazovni rad škola je vrlo uspješno ostvarivala i ostale programe: program male škole, ljetovanja, zimovanja, logorovanja, izleta i ekskurzija te škole u prirodi.

Od učeničkih organizacija i društava u školi kontinuirano djeluju: Podmladak Crvenog križa, Klub mladih tehničara i Školsko športsko društvo. Društva i klubovi objedinjuju tridesetak izvannastavnih aktivnosti: literarno-novinarsku, pjevački zbor, tamburaški orkestar, ritmičku, likovnu, knjižničarsku, radio-amatere, aviomodelare, elektrotehničare auto-moto tehničare, kino-tehničare, foto- tehničare, nogomet, rukomet, stolni tenis, atletiku…

U skupinu izvannastavnih aktivnosti uključeno je preko 50% ukupne populacije škole.

            Naši su literati tri puta sudjelovali na republičkoj smotri i dobivali vrijedne nagrade od gradskog do republičkog nivoa. Imali su velik broj uspješnih nastupa s vlastitim recitalima, a u suradnji s novinarima izdavali su školski list. Pjevački zbor sudjelovao je na 31. muzičkoj smotri pjevačkih zborova mladih u Varaždinu 1987./88. školske godine, a tamburaški orkestar i folklor s vlastitim tamburama i narodnim nošnjama ostao zapažen i zapamćen na svim kulturno-umjetničkim nastupima u gradu Kutini i dalje.

Likovni radovi naših učenika našli su svoje mjesto i na međunarodnoj izložbi učeničkih likovnih radova 1966. godine koju je povodom 150-te obljetnice svog postojanja organizirala Newcastle East Public School u Newcastleu.

I športske su aktivnosti postizale vrhunske rezultate donoseći zlatna, srebrna i brončana odličja u rukometu, atletici i streljaštvu.

Osim u izvannastavnim, učenici ove škole postizali su visoka postignuća i u izvanškolskim aktivnostima kao članovi društava i grupa: izviđača, vatrogasca, informatičara, astronoma…

            U četvrto desetljeće svoga postojanja i rada OŠ V. Vidrića ušla je sa 800 učenika i 33 razredna odjela, vrlo dotrajalom školskom opremom, neizbrisanim ožiljcima raketiranja iz 1991. godine i uprkos tome puna snage za nova osvajanja.

            Djelatnici ove škole ispunjeni su ponosom što su iz njedara ove škole izašle generacije mladića i djevojaka, danas poštenih i radinih ljudi, proslavljenih znanstvenika, kulturnih i prosvjetnih radnika u koje su učitelji utkali dio svoga učiteljskoga bića, a koje im njihove generacije vraćaju kao dragocjeni doprinos unapređenju gospodarstva, znanosti i kulture drage nam Republike Hrvatske.

Milka Ivanković, dipl. pedagog

 
preskoči na navigaciju