preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Vidrića Kutina

Login
BRONČANI STATUS

 

ARHIVA DOKUMENATA
DABAR

RED BUTTON

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA - 4. LISTOPADA
Autor: Helena Vuković Žarko, 9. 10. 2020.

Svjetski dan životinja ili Svjetski dan zaštite životinja  je međunarodni dan koji se obilježava 4. listopada svake godine, posvećen pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji. Ideja ovog dana postalo je isticanje važnosti ostalih životinjskih vrsta s kojima čovjek dijeli planet, onih životinja koje su sve češće žrtve čovjekove sebičnosti, sadizma i nasilja. S obzirom na sve, obrazovanjem i javnim aktivnostima boraca za zaštitu životinja nastoji se stvoriti nova kultura poštovanja i senzibilnosti, koju gaji sve više ljudi u skladu sa svojim mogućnostima, čime bi ovaj svijet postao pravedniji za sve koji u njemu žive. Obilježavanju tog dana pridružili su se učenici i djelatnici naše škole kroz razne aktivnosti. 


Na dodatnoj nastavi iz Geografije učenici su s nastavnicom Aleksandrom Savić Nikitović obradili sljedeće teme: životinje specifične za pojedine kontinente, život životinja po toplinskim pojasevima na Zemlji, životinjske vrste koje danas žive na području Europe, životinje na prostoru Hrvatske s naglaskom na endemske vrste.

Na nastavi Likovne kulture učenici su izrađivali plakate s temom Svjetski dan životinja.

Učenicima petih razreda naše škole, u suradnji sa socijalnom pedagoginjom Unom Mikšom i predstavnicima Društva prijatelja životinja "FAUN“ koji su stigli s dva mala prijatelja Srećkom i Ganeshom, održano je predavanje na kojem su učenici saznali mnogo o radu udruge te su  pokazali zavidnu razinu znanja o postupanju sa životinjama i o  brizi za njih.

Na inicijativu nastavnice Ondine Sambolek  učenici naše škole tijekom tjedna marljivo su skupljali potrebnu hranu kako bi barem malo pomogli radu udruge Faun. Skupljeno je preko 160 limenki hrane, 30-ak kilograma suhe hrane te mnogo drugih raznovrsnih poslastica za pse i mačke.

Hvala svima, jer smo zajedno učinili jedno dobro djelo.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju